Ontstaan Camera Batavia

De kijktechniek waarmee Camera Batavia is uitgerust, werd ontwikkeld gedurende een aantal verschillende projecten. De eerste aanzet was in 'Fietsen door Landschap'. Met groothoeklenzen en een camera hoog in de mast op een karretje achter de fiets, probeerde ik mezelf vast te leggen in de ruimte van het landschap.
Steeds op zoek naar een totaal, een nog grotere hoek, ontevreden over de beste fisheyelens en met wat hulp van M.C. Escher die een spiegelende bol gebruikte om zijn totale kamer te zien, kwam ik uit bij het filmen en fotograferen via een spiegelbal. Hiermee werd het mogelijk om de ruimte van het landschap te comprimeren tot een cirkel met een klassieke verdeling van aarde en lucht.

Image 1

Image 1 Fietsen door Landschap

Camera Batavia
Spiegelbal

Image 1
Impressie Camera Batavia - 3D Visuals Studio 1D

Het idee voor de toren Camera Batavia is ontstaan tijdens het eerdere project Batavier. Een onderdeel hiervan was de varende en vliegende (aan een vlieger) capsule Batavier, uitgerust met camera’s en een spiegelbol.

Image 1
De Batavier aan een Cody vlieger


De Batavier boven Lelystad

De Batavier is in 2012 gebouwd in het poldermuseum Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad, en werd als één persoons capsule ingezet als visueel meetinstrument en bewaker van de menselijke maat voor een nieuw plan om de Waddenzee in te polderen.

Met de toren Camera Batavia is het mogelijk om bij een groter publiek het bewustzijn en de ervaring van het omringende landschap een nieuwe impuls te geven.

Image 1
Plan Boerstra voor het inpolderen van de Waddenzee, gepresenteerd op Terschelling in 2013